Ingredience: Lasagne, vejce, špenát, tvaroh, měkký ovčí nebo kozí sýr, tvrdý sýr parmazánového typu, mléko (i rostlinné), pesto z medvědího česneku nebo česnek (dle chuti), olivový olej, cibule, jakékoliv koření, do Ti chutná (mně kari, může být i čili….)
Nejdříve jsem spařila špenát a povařila (dle tuhosti a druhu špenátu – mangold, lebeda, kopřiva….), dochutila solí a pestem z medvědího česneku (může být i bazalkové nebo rajčatové nebo ajvar), nechala vychladnout.
Rozmíchala jsem měkký sýr s tvarohem a vejci, solí a kořením (kari) a pak vmíchala mléko, aby byla konzistence řidší.
Nakrájela jsem cibuli na kolečka, nastrouhala parmazán a přichystala olivový olej, aby byl po ruce.
Vytřela jsem si formu a dala první vrstvu lasagní, na ně kroužky cibule, pak směs s tvarohem, na to špenát s česnekem a posypat parmazánem. Takto opakujte, až vám nezbydou náplně, na poslední lasagne nasypte parmazán a polijte olivovým olejem.
Pokud zmáčknete na poslední patro a objeví se tekutina vše je v pořádku, pokud ne, dolejte do formy mléko nebo smetanu.
Dejte péci na 20 – 40 minut (dle velikosti) do trouby na 180 stupňů (postupně zmírňujte na 150) a sledujte povrch. Měl by být nazlátlý a do křupava, nemělo by to plavat.
Tento recept je bez množstevních limitů. Spíše pro inspiraci. Místo špenátu lze připravit pyré z dýně. Dobrou chuť!